مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه
Menopause

از کجا بفهمیم داریم به دوران یائسگی نزدیک میشیم؟

در این مطلب تصمیم داریم در خصوص دوران یائسگی و علائم آن با شما عزیزان صحبت کنیم. تمام خانم ها در سنین ۴۵ تا ۵۵ سالگی شرایطی را تجربه می کنند که به آن دوران یائسگی می گویند. خانم ها با رسیدن به این دوران دیگر نمی توانند باردار شوند و بعد از این دوران دیگر پریود نخواهند شد.

علائم یائسگی بسیار آزار دهنده و ناخوشایند هستند. به همین دلیل اکثر خانم ها به دنبال راهی برای کنترل و درمان این علائم می گردند. در ادامه با ما همراه باشید که اطلاعات بیشتری در خصوص این دوران، درمان یائسگی زودرس و علت آن، علت یائسگی دیررس و … به شما ارائه دهیم.

دوران یائسگی چیست؟

یائسگی به معنی متوقف شدن قاعدگی برای همیشه و ناتوانی در باروری و تولید مثل است. در دوران یائسگی تغییرات هورمونی شدیدی در خانم ها به وجود می آید و ترشح هورمون استروژن در تخمدان کاهش پیدا می کند. در نتیجه این تغییرات، خانم ها علائم و عوارضی را در دوران یائسگی یا پیش از آن تجربه خواهند کرد.

عوارض یائسگی می توانند با ورود خانم ها به دهه چهارم زندگی خود را نشان دهند و تا زمان یائسگی ادامه داشته باشند. اگر این علائم قبل از ۴۰ سالگی بروز پیدا کنند، یائسگی زودرس، و اگر بالای ۵۵ سالگی بروز پیدا کنند، یائسگی دیررس اتفاق افتاده است. علت یائسگی زودرس و دیررس به عوامل زیادی بستگی دارند که در بخش های بعدی به آن خواهیم پرداخت.

مناسب ترین سن یائسگی، چه سنی است؟

اولین نشانه ها و علائم یائسگی از ۴ سال قبل از رسیدن به این دوران خود را نشان می دهند و ممکن است تا ۴ سال بعد از آخرین قاعدگی ادامه داشته باشند. البته این میزان دقیق نیست و برخی خانم ها حتی ممکن است از یک دهه قبل از دوران یائسگی و یا ۱۲ سال بعد از آخرین قاعدگی این علائم را تجربه کنند.

میانگین سن یائسگی در خانم ها ۵۱ سال است، اما به طور معمول احتمال رسیدن به این دوران از سن ۴۵ تا ۵۵ سالگی وجود دارد. عوامل مختلفی مانند ژنتیک، سلامت تخمدان، سبک زندگی و… می توانند روی سن دقیق رسیدن به یائسگی تاثیر بگذارند.

علائم یائسگی

همانطور که در بخش های قبلی هم اشاره شد، علائم یائسگی از چند سال پیش از رسیدن به این دوران آغاز شده و امکان دارد تا چند سال بعد از آن هم ادامه داشته باشند. برخی از این علائم عبارتند از احساس گر گرفتگی، تعریق شبانه اختلال در خواب، ، خشکی واژن، افسردگی و اختلالات رفتاری، خستگی بیش از حد، تپش قلب، خشکی پوست و دهان، احساس درد در ناحیه پستان ها، درد مفاصل، سردرد، افزایش وزن، ریزش مو، کاهش میل جنسی و…

آیا یائسگی فایده هم دارد؟

شاید شنیدن عبارت فواید یائسگی برای شما عجیب باشد و تصور کنید به وجود آمدن تغییرات هورمونی و تمام دردسر های این دوران چگونه ممکن است با فوایدی هم همراه باشد؟! اما جالب است بدانید دوران یائسگی با وجود تمام مشکلات و عوارضی که به خانم ها تحمیل می کند، می تواند تغییرات مثبتی هم ایجاد نماید. برای مثال برخی از مهم ترین فواید یائسگی عبارتند از:

-توقف قاعدگی و سندرم پیش از قاعدگی

-توقف میگرن های قاعدگی

-از بین رفتن فیبروم ها

-رابطه جنسی بدون نگرانی بارداری

روش های درمان یائسگی زودرس

برخی از خانم ها قبل از رسیدن به سن یائسگی وارد این دوران می شوند و علائم آن را تجربه می کنند. در این صورت گفته می شود که آن ها به یائسگی زودرس دچار شده اند. علت یائسگی زودرس معمولا دلایل پزشکی است و به همین دلیل تمام خانم ها باید به محض مشاهده علائم آن به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنند.

خوشبختانه با پیشرفت علم پزشکی، امروزه روش های زیادی برای درمان یائسگی زودرس وجود دارد. برای مثال می توان به هورمون درمانی اشاره کرد که یک روش موثر برای حل این مشکل است و می تواند عوارض یائسگی زودرس را هم کاهش دهد. 

همچنین می توان با استفاده از داروهای تحریک تخمک گذاری و یا تخمک اهدایی، مشکل ناباروری را در یائسگی زودرس حل کرد. مهم ترین موضوع برای درمان یائسگی زودرس این است که خانم ها خیلی زود با مشاهده علائم یائسگی این مشکل را تشخیص داده و به پزشک مراجعه نمایند.

علت یائسگی دیررس چیست؟

زمانی که خانم ها در سن ۵۵ سالگی به بالا دچار یائسگی شوند، گفته می شود که به یائسگی دیررس دچار شده اند. یائسگی دیررس برخلاف یائسگی زودرس مشکلات و عوارض چندانی برای خانم ها به وجود نمی آورد، اما بهتر است برای بررسی علت یائسگی دیررس به پزشک مراجعه شود.

نتایج تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان می دهد که احتمال بروز یائسگی دیررس در خانم هایی که اضافه وزن دارند بیشتر است. چرا که چربی ها می توانند استروژن تولید کنند و همین موضوع یائسگی را به تاخیر می اندازد.

اختلالات ژنتیکی و مشکلات تیروئیدی هم می توانند علت یائسگی دیررس باشند.

علت یائسگی زودرس چیست؟

علت یائسگی زودرس می تواند هرکدام از موارد زیر باشد:

-بیماری ها و مشکلات ژنتیکی

-بیماری های عفونی مثل اوریون

-مصرف سیگار و دخانیات

-شیمی درمانی و پرتودرمانی

-نارسایی زودرس تخمدان ها

-انجام برخی از عمل های جراحی مثل هیسترکتومی

-مصرف برخی از دارو های خاص مثل دارو های ضد سرطان یا گونادوتروپین ها

عوارض یائسگی

متاسفانه دوران یائسگی با عوارض زیادی برای خانم ها همراه است. این عوارض به دلیل کاهش سطح استروژن در بدن رخ می دهند. شایع ترین عوارض یائسگی شامل آتروفی واژن، بیماری های قلبی و عروقی، آب مروارید، پوکی استخوان، بی اختیاری ادرار، افسردگی، کاهش متابولیسم و سوخت ساز بدن و…

به همه خانم ها توصیه می شود قبل از بروز این عوارض به یک پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه کنند تا بتوانند این عوارض را برطرف یا کنترل نمایند. همچنین خانم هایی که به دوران یائسگی نزدیک تر می شوند می توانند از مکمل های مخصوص این دوران استفاده نمایند تا از شدت عوارض و علائم آن کاهش دهند.

کلام آخر

در این مطلب سعی کردیم شما را با دوران یائسگی و تمام علائم و عوارض آن آشنا کنیم. پس اگر در آستانه ۴۰ سالگی قرار دارید، با مشاهده این علائم می توانید متوجه شوید که به دوران یائسگی نزدیک شده اید یا خیر.

به عنوان نکته پایانی یادآور می شویم که در صورت مشاهده علائم یائسگی زودرس یا دیررس و همچنین برای کاهش عوارض یائسگی، حتما باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید.

منبع: تیم تحریریه زن شاد

اشتراک گذاری مطلب:

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

زن شاد
لطفا شماره موبایل خود را وارد نمایید
لطفا کد دریافت شده را وارد نمایید