مدت زمان مطالعه: ۴ دقیقه
fast-food

پدیده‌ای به نام فست فود و جایگاه آن در فرهنگ غذایی امروزی

غذا یک فرهنگ است، بخشی جدایی ناپذیر از توشه فرهنگی ما. آشپزی خاص هر ملتی، با مواد اولیه، طعم‌ها و تکنیک‌ های متفاوتی که به کار می‌برد، شناخته می‌ شوند. با این حال، در قرن اخیر، در پی پدیده جهانی شدن و موفقیت فست فود، این امر تغییر کرده‌ است.

فست ‌فود نشان دهنده یک تغییر فرهنگی است، نوعی سرکشی در برابر سنت و گذشته و حرکت به سوی چشم اندازی نامحدودتر، با هدف مصرف غذای سریع‌ تر، ارزان‌ تر و مدرن‌ تر. در این مقاله سعی داریم در رابطه با  تاریخچه فست فود در جهان، پیدایش فست فود در ایران، انواع فست فود، روز جهانی فست فود،  فواید فست فود، عوارض مصرف فست فود و فست فود خانگی مطالب جالبی را برای شما بازگو کنیم. با ما همراه باشید.

فست فود چیست؟

فست ‌فود، غذایی پرطرفدار است از کودک تا بزرگسال همه آن را دوست دارند. اغلب با طعمی که نمی شود آن را نادیده گرفت. حتی با وجود اینکه به دلیل عوارض مصرف فست فود، سعی می‌کنیم از خوردن آن پرهیز کنیم باز هم غذای مورد علاقه ما است. فست ‌فود یکی از پر تقاضاترین غذاها در زمانه ما می‌باشد.

در تهیه فست‌ فود معمولاً از مواد اولیه‌ای که از قبل سرخ شده یا پخته شده‌اند، استفاده می‌شود. این غذاها به صورت بسته‌بندی فروخته می‌شوند. در این صورت خوردنشان در خیابان یا بردنشان به خانه آسان شود. اصطلاح فست ‌فود برای اولین بار در فرهنگ لغت مریام وبستر در سال ۱۹۵۱ ظاهر شد. با این حال، ریشه‌های آن بسیار قدیمی‌تر است. در بخش تاریخچه فست فود در جهان بیشتر به این موضوع خواهیم پرداخت.

تاریخچه فست فود در جهان به چه زمانی برمی‌گردد؟

تاریخچه فست فود در جهان بسیار قدیمی‌ تر از آن چیزی است که ما فکر می‌کنیم، اما “فست ‌فود” چگونه به وجود آمد؟

اولین جایی که در آن غذا های آماده به فروش می‌رسید، روم باستان بود. رومی‌ها گرچه در ساختمان‌ های چند طبقه‌ای به نام “Insulae”  زندگی می کردند، اما آشپزخانه‌ای در خانه خود نداشتند و مجبور بودند غذای خود را از فروشندگان مواد غذایی خریداری کنند. آنها غذای خود را در رستوران‌هایی به نام پوپینا می‌خورند.

همچنین در رابطه با تاریخچه فست‌فود در جهان می‌توان گفت که در دست نوشته‌ ای که از قرن دوم میلادی به جا مانده‌ است، اطلاعاتی در مورد بازار های کوچکی وجود دارد که تمام شب باز بوده‌اند و نودل می فروخته‌اند. کتاب‌های تاریخ نیز حاوی اطلاعاتی درباره فروشندگان کیک، وافل و گوشت در شهرهای بزرگ قرون وسطی می‌باشند.

این افراد، در مغازه‌هایشان، غذای آماده را به فقرا و مسافرانی که قادر نبودند برای خود غذا بپزند، می‌فروختند. به مرور زمان، این‌گونه فعالیت‌ها منجر به شکل گیری و توسعه مفهوم اولیه فست‌ ‌فود شد. ساکنان آبادی‌ها و روستاهای نزدیک ساحل نیز غذاهای دریایی را به قطعات کوچک برش می دادند و می‌پختند و در کاغذهای مختلف می‌فروختند.

پیدایش همبرگر

همبرگری که هنگام صحبت از فست‌ فود، همه به آن فکر می‌کنند، از اروپای قرون وسطی نشات گرفته‌است. اگرچه اغلب افراد فکر می‌کنند که ایالات متحده آمریکا منشاء فست‌فود است، اما این فکر اشتباه است. مطالعاتی که در زمینه تاریخ انگلستان صورت گرفته‌اند، نشان می‌دهند که فست‌فود از زمان‌های بسیار قدیم در این کشور وجود داشته‌است.

برخی معتقدند تاریخ مدرن فست ‌فود در ایالات متحده به ۷ ژوئیه ۱۹۱۲ بر می‌گردد. در این روز، یک رستوران فست‌ فود به نام اتومات در نیویورک افتتاح شد. اتومات یک کافه تریا بود با غذا های آماده پشت ویترین‌های کوچک که شکاف‌هایی برای انداختن سکه داشتتند. جوزف هورن و فرانک هاردارت قبلاً اولین اتومات هورن و هاردارت را در فیلادلفیا در سال ۱۹۰۲ افتتاح کرده‌بودند، اما “اتومات” آنها در برادوی و خیابان سیزدهم، در شهر نیویورک، حس و حال تازه ای را ایجاد کرد. اتومات‌ها در طول دهه‌های ۱۹۲۰ و ۱۹۳۰ بسیار محبوب باقی ماندند. این شرکت همچنین مفهوم غذای “بیرون بر” را رایج کرد و شعارش این بود: “کار کمتر برای مادر”.

پیدایش فست ‌فود در ایران

در رابطه با پیدایش فست ‌فود در ایران باید بگوییم که اولین بار در سال ۱۳۲۵، در خیابان لاله ‌زار تهران، یک ساندویچ ‌فروشی افتتاح شد که با ساندویچ‌های کالباس از مشتریان پذیرایی می‌کرد. از سال ۱۳۳۲، ساندویچ ‌فروشی‌هایی که در تهران به تدریج تعدادشان افزایش یافته‌بود، در کنار کالباس و سوسیس، ساندویچ‌هایی مانند سالاد اولویه، کتلت، کوکوسبزی و … را نیز به مشتریان عرضه می‌کردند. همبرگر نیز در دهه چهل، به لیست فست ‌فودهایی که در ساندویچ ‌فروشی‌ها عرضه می‌شدند، پیوست.

در رابطه با پیدایش فست ‌فود در ایران، پیتزا نیز در تهران، برای اولین بار در اوایل دهه چهل به مشتریان عرضه شد. طی آن زمان، اولین پیتزا فروشی به نام «پیتزا داوود» در خیابان نوفل لوشاتو افتتاح شد. این پیتزا فروشی همچنان فعال است. در طول زمان، پیتزا فروشی‌ها و رستوران‌های فست ‌فود بیشماری در سراسر ایران افتتاح شده‌اند، و فست ‌فود به بخش قابل توجهی از فرهنگ غذایی ایرانیان، بخصوص جوانان و نوجوانان تبدیل شده‌است.

مقاله‌ای که در فایننشال تریبون چاپ شده‌است، به حقایق جالبی در مورد مصرف فست ‌فود توسط ایرانیان اشاره دارد:

طی هشت سال، از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۱، پولی که ایرانیان در رستوران‌ها خرج کردند بررسی شد. حدود ۱۲۰ درصد این میزان افزایش داشته است و تخمین زده می‌ شود که یک سوم هزینه‌ ها به فست ‌فود اختصاص داشته‌ است. خانواده‌های ایرانی در حال حاضر سالانه ۲ میلیارد دلار برای فست‌ فود هزینه می‌کنند (حدود ۸۵ دلار برای هر خانواده)، و این بیشترین میزان از زمان پیدایش فست‌ فود در ایران تاکنون است.

انواع فست ‌فود‌های رایج

در مکان‌های عرضه فست ‌فود، معمولا می‌ توان انواع فست فود را سفارش داد.  چند نمونه از انواع فست فود رایج در منوی رستوران‌ های فست ‌فود عبارتند از:

فیش اند چیپس، ساندویچ، نان پیتا، همبرگر، مرغ سرخ شده، سیب زمینی سرخ کرده، ناگت مرغ، پیتزا، هات داگ و سالاد.

روز جهانی فست‌ فود چه روزی است؟

مانند بسیاری از پدیده‌های جهانی، فست‌ فود هم در دنیای امروز، روز بزرگ‌داشتی را به خود اختصاص داده‌است: ۱۶ نوامبر به نام روز جهانی فست ‌فود نامگذاری شده‌ است. در روز جهانی فست فود شما مجازید هرچه قدر که دلتان می‌خواهد فست فود میل کنید، اما حواستان به عوارض مصرف فست فود هم باشد.

 ویژگی‌ها و فواید فست ‌فود

فست‌فود ویژگی‌هایی دارد که آن را از غذاهای سنتی متمایز می‌کند. از جمله فواید فست فود می‌توان به این موارد اشاره کرد:

– فست‌فود ارزان است.

– باعث صرفه جویی در زمان می شود.

– گزینه‌های سالم هم وجود دارند، مثلا سالاد.

-گزینه‌های متعددی برای انتخاب وجود دارد.

-فست‌فود طعم خوبی دارد.

فواید فست ‌فود حقیقتا وسوسه‌ انگیز هستند. بنابراین، اگر پول زیادی ندارید، وقت ندارید، یا دلتان می خواهد یک غذایی خوشمزه بخورید، فست‌فود می‌تواند گزینه خوبی برای شما باشد. با این حال هرگز زیاده‌روی نکنید، زیرا در کنار توجه  به فواید فست‌فود، عوارض فست‌فود هم زیاد هستند و باید آن را حتما در نظر بگیرید.

مضرات و عوارض مصرف فست ‌فود را جدی بگیرید!

در قسمت قبل درباره‌ی فواید فست فود گفته‌شد، اما باید بدانید که زیاده‌روی کردن در مصرف این غذاها چندان هم جالب نیست و می‌تواند شما را به بیماری‌هایی دچار کند. اگر جزء افرادی هستید که از همبرگر و سیب زمینی سرخ کرده دوری می کنند، باید خوشحال باشید، زیرا مضرات و عوارض مصرف فست‌ فود برای سلامت شما واقعا جدی هستند. از جمله مضرات و عوارض مصرف فست ‌فود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

-فست‌ فود، نسبت به غذاهای خانگی، کیفیت پایین‌ تری دارد.

-فست‌فود می تواند ناسالم باشد، زیرا حاوی چربی، قند و سدیم بالایی است.

-اگر به فست ‌فود عادت کنید، ممکن است هر روز بخواهید غذای خارج از خانه را بخورید و در نهایت، پول بسیار بیشتری خرج کنید.

در رستوران فست ‌فود، ساندویچی می‌خرید و سریع می‌خورید و به دنبال کار خود می‌روید. این امر باعث کم شدن تعاملات اجتماعی شما می‌شود.

بسیاری از افراد به دلیل عوارض مصرف فست ‌فود برای سلامتی، از خوشمزگی و خوردن آن تحت هر شرایطی خودداری می‌کنند. با این حال، فست ‌فود خانگی می‌تواند گزینه خوبی باشد، اگر دوست دارید از طعم فست ‌فود بهره ببرید اما سلامتی خود را نیز به خطر نیاندازید.

فست‌ فود خانگی جایگزینی  برای فست‌ فود های رستوران

به این دلیل که فست ‌فود خوشمزه است، اما معمولا کیفیت پایینی دارد و برای سلامتی مضر است، شما می‌توانید آن را به عنوان فست‌ فود خانگی در منزل تهیه کنید و از طعم آن لذت ببرید و در عین حال، مضرات و عوارض مصرف فست فود را به حداقل برسانید. لیست زیر ایده‌های خوبی را در رابطه با فست فود خانگی به شما می‌دهد. می‌توانید یکی از این موارد فست فود خانگی را انتخاب کنید، در منزل تهیه کنید و لحظات خوشی را برای خود و خانواده به ارمغان بیاورید.

-همبرگر خانگی مرغ با سیب زمینی

-ساندویچ ماکارانی

-چیزبرگر

-شاورما

-سمبوسه

سخن پایانی

با اینکه بسیاری از مردم فکر می‌کنند فست‌ فود پدیده جدیدی است، اما تاریخچه فست ‌فود در جهان به قرن‌ ها قبل بر می‌گردد. مردم در سراسر جهان به قدری فست فود را دوست دارند که روز ۱۶ نوامبر به نام روز جهانی فست فود نامگذاری شده‌ است.

پیدایش فست ‌فود در ایران نیز به حدود ۸۰ سال پیش بر می‌گردد و در طول این سال‌ها، فست‌فود توانسته‌است جای خود را در فرهنگ غذایی مردم باز کند. با این که مزایای فست ‌فود زیاد هستند، اما باید از مضرات و عوارض مصرف فست فود برای سلامتی نیز سخن گفت. توصیه ما این است که مصرف انواع فست فود را به حداقل برسانید، یا اینکه در منزل، آن را به عنوان فست ‌فود خانگی تهیه کنید.

منبع: تیم تحریریه زن شاد

اشتراک گذاری مطلب:

مطالب مرتبط

2 پاسخ به “پدیده‌ای به نام فست فود و جایگاه آن در فرهنگ غذایی امروزی”

  1. negar-srl گفت:

    چرا هرچی ضرر داره خوشمزه تره؟🤦🏻‍♀️ تازه زودتر هم معمولا آماده میشن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

زن شاد
لطفا شماره موبایل خود را وارد نمایید
لطفا کد دریافت شده را وارد نمایید